2015. augusztus 26., szerda

A Windows védelme II.

Folytatásként a gép egy másik oldali védelméről szeretnénk írni. Az egyik az az, hogy senki nem szereti jelszóval védeni a felhasználóját, hiszen mennyire kényelmes, hogy egy felhasználó van a gépen és a gép indítása után már be is tölti azt. Tény, hogy a kényelem egy marhajó dolog, de a dolog azért biztonságtechnikailag támadható. Bármilyen Windowsos gépünk is legyen (laptop, Desktop stb.) jelszóvédelem nélkül BÁRKI hozzáfér BÁRMIHEZ, úgy tekergeti el a gép beállításait, lopja el a dolgokat, hogy észre sem vesszük (mondjuk a beállítások változtatásait igen). Tehát jelszavas védelem elengedhetetlen. 
A Start Menü / Vezérlőpult / Felhasználói fiókok / Jelszó létrehozása a fiókhoz menüpont alatt tudunk jelszót megadni.

Kérdés ugye, hogy milyen erősségű legyen. 
Az ilyen triviális jelszavak, mint pl: jelszó, 123456 (és társai) qwert1234, 1q2w3e4 (és társai) esetleg a felhasználó név, mint jelszó - és a társai - szóval ezek nem játszanak.

A jelszóba az alábbiakat tegyük bele a sikerért:
- kisbetű
- nagybetű
- szám
- speciális karakter, mint pl: _$+-()=: (ha valami olyat teszünk bele amit nem kellene úgyis jelez a rendszer)
- hossza pedig 8 karakter minimum

Az alábbi oldalon próbálgathatjuk a jelszóerősséget, de ne adjuk meg, hogy mi a pontos jelszó mert hát simán megy tovább…

Másik dolog a merevlemez titkosítása. Laptopoknál ez érdekesebb dolog, ugyanis célja, hogy cipeljük a gépet, és ha egy hotelszobában őrizetlenül marad, akkor csak úgy férnek illetéktelenek hozzá, ha tudják a kódot, mert ha nem, a rendszer nem indul el. Vista 7 kezünkbe adja a Bitlocker nevű csodát, ha bekapcsoljuk és végigfuttatjuk és végig is fut, akkor titkosítva lesz a gépünk és egy kódsorozattal lehet csak elindítani. Namost olyat, hogy a gépből kiszedjük a háttértárolót és le akarunk másolni róla nem fog menni a kód nélkül (persze mint már írtam ez is tele van kiskapukkal, neves biztonsági szakértők nem ajánlják eme termék használatát). A Start Menü / Vezérlőpult / Bitlocker meghajtótitkosítás menüpont alatt tudunk titkosítani (A Vista 7 Enterprise változattól található meg eme funkció). Alternatívának a TrueCrypt programot tudom ajánlani ami mgé jobban is tlejesít mint a Bitlocker. Sajnos a proggi nem megbízható ezért lépjünk is tovább egy másik alternatívára a Keyparc-ra (http://www.keyparc.com/web/en/). Még nincs tapasztalatom a programról, így csak a különböző cikkek miatt tudom ajánlani.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése