2015. augusztus 25., kedd

A Windows karbantartása / védelme

Sajnos vagy nem sajnos hazánkban a Windows az úr. Nagyon kevés emberrel találkoztam aki Linux-ot használ saját gépén és munkahelyén is (3 ember). A többség tehát a Windows valamelyik verziójával éli meg mindennapját. Sajnos. Ez van, mi már az idők folyamán hozzászoktunk a Microsoft termékeihez és az alternatívák nem mindig kompatibilisek az elvárásainkkal, így nehéz átállítani valakit Windowsról egy Zorin Linuxra. A technológia és a Snowden akta nagy lökést adott a Linux világnak, hogy létrehozzon olyan változatokat amelyek a Windowsról menekülőket tárt karokkal fogadja.
Mi itt most viszont a Windowsunk karbantartásával és védelmével fogunk foglalkozni. Sok hosszú év tesztelése és összegyűjtött tapasztalatát fogom itt leírni. 
A Windows XP volt az igazi ász, valahogy az elődök (95, 98, ME) nem voltak rendesen összerakva. Én is ezen kezdtem el otthon fiatal koromban dolgozni, hogy ne kelljen pár havonta újratelepíteni mert elgányolódik. Most Windows 7 (Vista 7) a standard, nem mindenki váltott át a csempemániás 8 és 8.1-re mert elég gáz megoldásokat, korlátozásokat és egyfajta Microsoft bot hálózat irányába való kacsingatás jött le a szerkezeti felépítéséből. 

Karbantarás:
Általános rendtevő: CCleaner - nézzük részletesebben.
Töredezettségmentesítő: Defraggler - nézzük részletesebben.

Folyamatos védelem:
Vírusirtó: Avast Free Antivirus - nézzük részletesebben.
Tűzfal: Comodo Firewall- nézzük részletesebben.

Nem folyamatos védelem:
Vírusirtó: Malwarebytes Anti-Malware - nézzük részletesebben.
Vírusirtó: Emsisoft Emergency Kit- nézzük részletesebben.

Programfrissítés:
PatchMyPC


A sorrend (mert számít):
0. PatchMyPC (keressünk elavult programokat és manuálisan telepítsük az újat)
1. CCLeaner (tisztítás és registry pucolás)
2. Malwarebytes (manuális adatbázis frissítés, majd szkennelés)
3. Emsisoft EK (manuális adatbázis frissítés - eltart egy ideig - majd szkennelés)
4. Defraggler (elemzés gomb majd a Fájllista menüpont alatt mindent ki kell választani - lesz olyan ami rendszerfájl és meg fog állni a folyamat, ilyenkor megint elemzés és a pipát szedjük ki előle - Töredezettségmentesítés aktiválása gomb) Havonta egy standard töredezettségmentesítés is esedékes (tehát az indítás gomb).

Azért hozzátenném, hogy a fontos fájlokról jó lenne mentést tartani, erre a Synchredible (http://www.synchredible.com/) programot használom.

A fenti folyamatot heti egyszer végig kell zongorázni.
Ezek után dejó lesz neked...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése