2015. augusztus 26., szerda

A hálózat


Mint Vault Dweller (menedék lakos) valahogy kapcsolatban vagyunk a világgal. Azok a szép régi idők amikor a Mikrószámítógépünk elé ülve „dolgoztunk” hálózat nélkül, már elmúltak. A gépeinket el sem tudjuk képzelni Internetkapcsolat nélkül. Ehhez viszont sokféle út vezet. 
Van, aki hajlékában egy gépet üzemeltet és azt egy mobilszolgáltatós stick-es megoldással teszi. 
Van, aki más szolgáltatótól kábeles internetet kap végponti eszközzel vagy anélkül. A mobilszolgáltatós azért veszélyes, mert a gépünk külső, szolgáltató által megadott IP címe (ami egy egyedi IPV4-es cím és a szolgáltató hálózati szegmenséből osztja ki az éppen arra járó kérésre) lekövethető és kívülről egyből a fizikai gépet lehet elérni. Ha azon nincs tűzfal, vagy nem működik, el van konfigurálva akkor könnyem be lehet jönni (pl.: a Távoli asztal engedélyezve van, ilyenkor bárki bejöhet ha van egy jópofa sérülékenysége vagy szeret bruteforcolni (törni) felhasználói jelszót.
Ennél sokkal biztonságosabb, ha veszünk/kapunk a mobilszolgáltatótól egy Stick megosztós wifis eszközt. Mi géppel a wifi-n keresztül kapcsolódunk az eszközhöz és az meg felépíti és megtartja a kapcsolatot Internet irányába. Ezekben szokott lenni tűzfal, DHCP szerver, MAC szűrés, NAT-olás, log-olás, stb, olyanok mintegy router.
A kábeles hálózat is tud a fentiek szerint működni egygépes rendszernél, az UTP kábel belemegy a helyére és az OS felépíti a kapcsolatot. Hasonló veszélyei vannak mint fent már írtam. 
Egy home router itt már egyfajta védelmet képez. Olcsón juthatunk hozzájuk és sokmindent tudnak már. Döntően wifis routerek vásárolhatóak meg manapság, a wifi-t is tudja szeparálni egymástól (biztonságos otthoni és publikus guest hálózat), MAC szűrés, DHCP szerver, sebességkorlátozás, NAT-olás, log-olás, keresési szűrés, stb. 
Otthonra elmegy, de sajnos ezeket is úgy írták meg, hogy legyenek benne kiskapuk, vagy nem lett minden rendesen tesztelve. Egyik otthoni routerem jelszavas védelme is egy URL elérésével megkerülhető volt, bárhova be tudtam menni.
Itt a menedzselt routerek a jobbak, ez az árukon is látszik. A routerek egyben switch-ek is, legalább 4 port van rajtuk, amivel 4 eszköz felköthető rájuk, amelyek DHCP-én keresztül kapnak a routertől IP címet (ha akarjuk, de fix IP-ket is adhatunk a gépeinknek manuálisan), DNS és átjáró IP cím adatokat, hogy kijussanak az Internetre. Ha nem elég a 4 port akkor további switch-el lehet toldani, 5-8-16 portos pl. már elegendő lehet otthonra.
Az, hogy a mi Vault hálózatunk mennyire biztonságos, ez egy következő Blogbejegyzésből kiderül. Addig is igyunk valamit..






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése