2015. augusztus 25., kedd

A szoftver


Gépünket egy jó halom kódhalmaz hajtja meg, de mi a legfőbb szoftverről, magáról az operációs rendszerről (OS) fogunk kicsit beszélni. Ő az atyaúristen az adott gépen legyen az Android OS, Linux egyik változata a billiárdból, iOS, Windows stb. Amikor megvettem első Androidos készülékemet akkor tudatosult bennem, hogy a már megszokott dolgokat mennyire át tudják írni és el tudják rontani azzal, hogy pl.: a Firefox Androidon máshogy néz ki mint Windows alatt, fájlok kezelése kész rémálom. Idő elteltével persze erre más is rájött, kezdenek elmosódni ezek a különbségek. Maga az Android is egyféle Linux amiből jól ki vagyunk zárva, így marad meg a jótállás, ha átvesszük a hatalmat rajta (root-olás) akkor ugrott a garancia (erre van egy rakásféle proggi, maga a rootolás nem más mint egy adott készüléken felfedezett sérülékenység kihasználása és ezzel a hatalomátvétel).

Linux egy külön világ, én korábban C64-el kezdtem majd mentem a Dos és a Windows lépcsőin felfelé (közben volt egy kis Amiga Workbench is). Próbaképpen tettem fel még az ősidőkben egy Redhat 6.2-est amin nem ment sem a hálózati kártya, sem a hangkártya, leszedni is egy jókora mágiával sikerült. Ez van, ha valaki belevág az ismeretlenbe, vagy sikerül, vagy nem. Később Debian-on dolgoztam sokat és értettem meg, hogy ki kivel van.
Otthonra Ubuntu / Zorin és olyan ezekhez hasonló, direkt a Windows világából átcsalogató disztribúciókat ildomos felrakni, ezeknél nem ér minket csalódás és hasra esés. Aki jobban beletúrta magát használjon Debian-t vagy Suse Linuxot vagy a címvédő Ubuntu-t (de a CentOS sem rossz).
Játékra már nagyon fejlett lett a Wine, már rengeteg Windows-os játék fut alatta megbízhatóan és sok helyen gyorsabban, mint Windows alatt.

A Windows az, amivel mindenki meg van elégedve, leszámítva, hogy lefagy, frissíteni kell, karban kell tartani, kell rá vírusirtó, hatalmas mennyiségű vírust, kártékony dolgokat írtak meg rájuk, tele van kiskapukkal és erre írják a legtöbb játékot is.     

A továbbiakban a Windows irányban mutatok érdekességeket és adok tanácsokat (amik egészen addig lesznek használhatóak, amíg az utolsó Windows-os user is áttér a Windows 10 változatára).
Jómagam Windows 7-ről feljebb már nem megyek, ennek oka is egy külön bejegyzés lesz..

Persze megint minden a pénzről szól..




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése