2015. augusztus 27., csütörtök

A Vaulton kívül okosan I.

Előző kettő cikkben elértem, hogy mindenki lecsapja a gépét otthon és beüljön egy könyv elé olvasni. Vagy mégsem, sajnos ez nem ilyen egyszerű.
Ha internetezünk, akkor olyan oldalakat látogassunk meg, amit mi biztonságosnak találunk. Tehát ne lepődjünk meg, ha egy letöltött programhoz keresünk törést - hogy ne csak 30 napig működjön - és közben olyan oldalakat ad ki a kereső, amiken ha a linkek utáni linkeken át haladunk sorba, szitává lövik a gépet, annyi kártékony oldalt látogatván meg, hogy a vírusirtónk csütörtököt mond, gépünk pedig letérdel.
Hasonló a helyzet a kéretlen levelekkel is. Ha minden linkre rányomnánk, ami bejön a levelezési fiókunkba érkező leveleknél, biztosan kártékony kódokkal ellátott oldalakra kerülnénk.
Ha nagyon be akarunk menni a sötét bugyorba (vagy a lehető legbiztonságosabban akarunk Internetezni), akkor a legjobb döntés, ha mindazt egy virtuális géppel tesszük meg.  Ehhez ad alapot és futtatási lehetőséget az Oracle VM Virtualbox és társai.Ilyenkor egy gép HW-ét tudjuk emulálni, és rá tudunk egy szabadon választott OS-t telepíteni. Jómagam egy Windows XP-t szoktam feltenni, tűzfallal és vírusirtóval, majd egy snapshotot (biztonsági mentés) készítek róla. Ezek után a kis XP-t elkezdem használni (tehát a már futó Vista 7 mellett futtatok egy XP-t elszeparáltan egy kis ablakban) és rámegyek a sötét oldalakra - vagy használom Internetezésre - és közben halomra lövik a gépet. A gép amikor már roncs, simán visszaállítható a snapshotból és kezdődhet előröl a huncutkodás. A folyamat viszont nagyon gépigényes, miután az XP-nek kell RAM és CPU meg tárhely is (512MB 1 CPU, 10GB HDD – ez a minimum).
Azért hozzátenném, hogy a virtuális gép sem veszélytelen ugyanis van már sok olyan károkozó, ami észreveszi, hogy virtuális közegben van a gép, amit megfertőzött és ki tud jönni belőle, ezzel meg tudja a Vista 7-et is fertőzni.
Aki nem tud / akar virtuális gépet használni az legyen óvatos, biztonságtudatosan közlekedjen kint a pusztában és ne kattintson esztelenül minden felugró ablakra.
Sok olyan szolgáltatás érhető el, amivel megnézhetjük, hogy egy link mennyire fertőzött vagy sem.
Ilyen a www.virustotal.com oldal is. Egyszerűen be kell adni a kívánt weboldal címét és megnézni mit köp ki válasznak.
Vannak böngészőbe beépülő plugin-ek is (Firefox, Chrome, IE), amivel kissé kényelmesebb az adott weboldal leellenőrzése. Hasonlóan használhatjuk ezen oldalakat fájlok átnézésére is. Jómagam elég sok fertőzött dolgot találtam már ezek segítségével – lényegében ezért is vannak, tehát működnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése