2015. szeptember 14., hétfő

OFF: A Fallout IT-s eszközei

Kis érdekességet szeretnék összeszedni ebben a bejegyzésben, ami nem lenne más mint a Fallout részekben található számítástechnikai eszközök. Ez a világ már magában is érdekesre sikeredett, nem beszélve arról a tényről, hogy mennyi robot és milyen szintű technika forrt ki és lett hol ellenség, hol szövetséges a nagy háború után. 
Már korábban írtam, hogy nézegetni kezdtem a Fallout wiki oldalakat és akkor egy random képben egy terminált mutattak, persze egyből meg kellett nézni, hogy miről is van szó. Terminál hekkelése, namondom, ez meg mi és hol?
Fallout 3 és a köv rész, mi más, persze azért ehhez gép is kell, az itteni infrastruktúra nem engedi meg, hogy futtathatóvá váljon, így maradnak a szövegek, képek, videók. 
Keresgélni kezdtem az OS-ek után és akkor láttam, hogy úgy teljesen nincs összeszedve, hogy milyen gépek is állnak rendelkezésünkre.

Tehát van a terminál ami egy mai szemmel vékony kliens, tehát nincs benne háttértár, telepített OS, önmagában nem használható, bár van rajta egy alap rendszer amivel a központi szerverre lehet kapcsolódni (ami jelen esetben mainframe szerverekben merül ki). A Fallout 3-tól már lehet ezekben bíbelődni, és a készítők erre is tettek hangsúlyt, amit én nem bánok, sőt csodálok. 

A terminálon RobCo Temlink vezérlőszoftver fut (firmware BIOS) ami a sikeres kapcsolatfelvétel után betölti számunkra a RobCo UOS-t (Unified Operation System). A készítők nagyon ráfeküdtek a részletekre, külön változatok készültek hibakódokból:

Nincs hálózati link
0x03C663A1 Network connection not found Dummy terminal inactive

Áramellátási probléma
0x0AABFF00 Primary power source unavailableCheck all cords and plugs for connection

Hiba a hálózat / memória / háttértárban
0x07F6BAAC Bad data. Cannot read  

Beviteli eszköz hiányzik
0x00B636C6 No input device found Connect a keyboard

Processzor hiba
0xFFFFF710 Processor Corru;xsfkleg,,g364[735}3__.

Nem található háttértár
0xF141A013 No Data Storage Detected.Check Tape Drive Connection.

Hibás szektor
0x357C5001 Bad Sectors Found In Boot Block. Terminal Error.

 A terminálokkal ajtók, széfek nyithatóak ki, védelmi rendszerek deaktiválhatóak vagy reaktiválhatóak (pl.: két hatósugáron belül levő ágyú aktiválás után kölcsönösen szétlövik egymást). Van pár terminál amin játékokat is ki lehet próbálni.
A bootolási folyamatot MF Boot Agent v2.3.0 végzi el ami betölti az RBIOS-t (aminek utolsó háború előtti verziója a 4.02.08.00 52EE5.E7.E8).
A gond ezekkel a terminálokkal, hogy egy kevéske hozzáértéssel feltörhetőek

Ki kell adni az alábbi parancsokat:
SET FILE/PROTECTION=OWNER:RWED ACCOUNTS.F
SET HALT RESTART/MAINT
RUN DEBUG/ACCOUNTS.F
Az utolsó parancs egy memória dumpot készít amiben a jelszó megtalálható játékos formában.
Terminálból kétféle fő típus létezik, az egyik az asztali változat, a másik falra szerelhető változat.

RIT-V300 (RobCo Terminal Video 300)
A való világban ez a gép a DEC (ami azóta HP) VT-300-ról (Video Terminal 300) kapta a nevét.
Ez a gép egy masszív szerkezet, kis kijelzővel és tasztatúrával illetve 64KB Ram-al.
Egyes változatokat felszerelték belső tárolóval adatmentés érdekében. A játékok folyamán megtalálható csapdával ellátott változata (kis antenna lóg ki felül rajta) ami hatástalanítás után sem használható fel információ kinyerés céljából. Van olyan változata is amely rejtett hálózati driver-t tartalmaz. Ha közel megyünk a géphez akkor kis Windows logót is találhatunk a tasztatúrán.


Falra szerelhető változat
Sajnos nem sok információt sikerült összeszedni – még típusnév sem ismeretes – így szerintem ebben is a 64K Ram szerepel, hasonló sebességű CPU-val mint az asztali kivitelnél, majd ha lesz valahol információ kijavítom eme bejegyzést (nézegettem videókat és ott a falra szerelhető változat is RIT-V300-ként jelenti le magát, szval csak a külalak változott - 2015.09.15).
A különbség csak annyi az asztali társához képest, hogy falra szerelhető.



Pip-Boy (Personal Information Processor)
Ez egy hordozható gép,a játék alapja (a nagy háború előtt utazóknak fejlesztették ki). Itt van minden ami a játékhoz kell, tárólás, skillek, támadáshoz információk, térképek, szóval minden. Hasonlóan 64K Ram-al szerelték fel, mint a terminálokat.  Fúziós elemmel látták el emiatt nem tud lemerülni. Több változata is van, amelyeket sok helyen megbabráltak és továbbfejlesztettek (nagyfelbontású színes képernyő, stb.).

Pip-Boy 1.0
Első változat, nem volt éppen felhasználó barát és még brutálisan nagy is volt.

Pip-Boy 2000
Ez egy kézi változat, tehát fogni kellett. Volt bár kézen hordható változata is, de az alap modellt kézben kellett fogni. Hang, videó felvétele / visszajátszásra volt alkalmas, szonár és műholdkövetés volt beleépítve térképekkel.

Pip-Boy 3000
Ez egy átdogozott, kézen hordható változat. A 3000A beépített rádióval, Geiger mérővel, biometrikus zárral rendelkezett a 2000-es tulajdonságain felül. A Pimp-Boy 3 billió a 3000A-nak egy teljesen aranyozott és gyémántokkal kirakott változata. A 3000 MK4 (Mark IV) egy külalakban átdolgozott változat, legfőbbképpen az irányítás lett átdolgozva. A grafikai lehetőségeket is átdolgozták, ezért a legfrissebb játékok is játszhatóak vele (Atomic Command, Red Menance). A Fallout 4-ben megtalálható "a legújabb" Pip-Boy teljes bootolási folyamata, érdekesség a szabad Ram (38911 bytes free) ez utal a C64-re ahol 38911 Basic bytes free volt a kezdő képernyőn (ez anno belémívódott :) ), Pip-OS V7.1.0.8 változata látható felül kiírva.

Pip-Pad
Tablet változat, amit szöveges megjelenítésre optimalizáltak.

További változatok voltak a 2000+, 2500, Lil’ Pip 3000, Super Pip-Boy amelyek nemhivatalos vagy nem elterjedt változatai az eredeti vonalnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése