2015. szeptember 4., péntek

A Cloud és a fájljaink biztonsága

A Cloud, (vagy felhő) egy nagyon jó dolog mindaddig, amíg elkezdünk fájlokat feltöltögetni. Ennek az az oka, hogy a szolgáltatók adnak tárhelyet, kapunk webes felületet és esetenként a gépünkre letölthető alkalmazást is (még telefonra is), de ennek fejében a feltöltött fájlokba Ők is belelátnak. Ez akkor szilárdult meg az emberekben amikor Snowden ebbe a világba is bebocsátást adott számunkra az NSA iratok kapcsán. Ennek ellenére sokan nem foglalkoznak a témával és esztelenül, titkosítás nélkül töltik fel fájljaikat. Ezt lehetne okosan is csinálni, ugyanis értelmesebb, ha a képeken és videókon kívül mindent titkosítunk, így a jelenlegi szokások megtarthatóak és egy távoli Vaultban élő nagymaminknak is mindenféle IT ismeret nélkül meg tudjuk mutatni, hogy mekkorát nőtt a kölök tegnap óta.
Ez sem a legmegfelelőbb, mert a képek náluk (NSA és társai) landolnak olvasható formátumba, ebből sok-sok robot képeinket adatbázisba gyűjtheti különböző algoritmusok alapján egy-egy a képen levő személy kimenthető és az adatbázisban külön tárolható, majd az országokban levő egyéb szervezetekkel összekapcsolódva - megint jól megprogramozott algoritmusokkal - a kép mellé név is kerülhet (ez egy magánvélemény, leírva még nem láttam sehol – eddig).
Titkosításra én az Axantum Axcrypt nevü programot ajánlom. Kitérnék arra, hogy a végén jól meg fogtok kövezni, mert a Német Vista 7-esem németté tette az Axcryptet is, szóval nem tudom hazai nyelven képekkel prezentálni a használatát.  

1. Látogassunk el a http://www.axantum.com/axcrypt/ oldalra és töltsük le a telepítési állományt.

 Download zöld link úgy középmagasságban.

Válasszuk a full setup-ot (OpenCandy egy vicc, hogy benne van)

Fájl mentése helyileg.

A lefele nyíl és programra kattintva máris indul.

2. Telepítsük fel.

 ái ögrí

Igen, német, már kezdődik - A másodikat válasszuk és szedjünk ki minden pipát.

 A folyamat...

És kész.

3. Használjuk.

Jobb egérgomb a titkosítandó fájlon (lehet mappa is). Axcrypt / Verschlüsseln (titkosítás)

 Írjuk be jól kétszer a jelszót.

Titkosítás kész, axx lett a fájl kiterjesztése.


Visszafejtése hasonló mint a titkosítása. Axcrypt / Entschlüsseln (visszafejtés)

 Jelszó beír és kész.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése