2016. január 15., péntek

Nyakig a pöcegödörben - 5.rész

Előzőleg a gépünkről esett pár szó, lássuk a többi eszközünket. Mik szoktak még lenni Vaultunkban? Okos telefon, okos óra, okos TV, okos hűtő, okos Vault, mindenki okos. Sajnos a kényelemért eldobjuk a biztonságot.
Minden eszközünk támadható mihelyst felkerül az Internetre (persze akkor is, ha nem). Aki nem teszi fel a TV-ét internetre, nem tud Youtube-ot nézni rajta (meg az összes többi „tartalom” sem tölthető fel), ez olyan, mintha az új autónk egyik felét használnánk csak, anyósülésen még soha senki nem ült).
Ez az emberben fusztrációt vált ki, arról nem is beszélve, hogy az olyan világba, mint ez, ahol a tulajdon jelentős szerepet játszik életünkben (a pénzzel karöltve), nem engedhetjük meg magunknak, hogy a drágán megvásárolt high-tech dolgot ne használjuk ki 100%-an. Tehát a TV felmegy az internetre, a telefonunkkal együtt, és ha már trilliárdokért vettünk okos hűtőt, akkor szóljon már nekem az okos telefonon keresztül, hogy nincs otthon elegendő joghurt. A redőny, világítás, fűtés, ajtó/ablakok és még sokminden is vezérlést kaphatnak, internetről a kis wifi-s routerenken keresztül elérhetővé tehetőek és irányíthatóak is (bárkinek, mert mi csak azt hisszük, hogy csak nekünk van jogunk hozzá).
Épp ilyen eszközök között lehet turkálni a Shodan honlapján, van itt kamera, routerek alapértelmezett jelszavakkal, szerverek, lakások, hűtők és még sorolhatnám.

Software
Kezdjük belül. Ott van az operációs rendszer (OS). Ez vezérli a perifériákat (nyomtató, alaplap, videó megjelenítés, egér stb.), futtatja a programokat, stb. Azt mondják, hogy az OS sikerét a ráírt programok határozzák meg, ezért is van még mindig a Windows család köztünk. Linux is beférkőzött a családi fészekbe, de a játékok nagy részét még mindig Windows-ra írják. A Windows a 95-ös verzióval lett az NSA fő zászlóshajója, azóta a hátsó kapuk száma, az összedolgozás a két cég között (Microsoft-NSA) csak tovább mélyült, egyre közelebbi lett.
Linux egy teljesen más világ, rengeteg verziója van, olyan szerteágazó egy OS család, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik rajta.

A programok melyeket futtatunk az OS-en is úgy vannak megírva, hogy kiskapuk rejtőzzenek bennük, ezért folyamatosan kell frissíteni (kérdés, hogy mint a Windows esetén úgy más programnál is alkalmazzák-e, hogy új frissítéssel a régi már korábban eladott kiskaput befoltozzák és újat tesznek-e bele vele).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése