2016. január 6., szerda

Érintőkártyák

Rég írtam a bloghoz aminek oka van, sikeresen, többféle megfázásos/taknyosodós/köhögős/izületifájós betegségeket kaptam el 11-12 hó magasságában heti turnusokban amihez a testet kímélő antibiotikum kúra párosult. Most éppen jó (ki tudja meddig).

Nem az IT világhoz szorosan, de mégiscsak a védekezéshez tartozó bejegyzéssel szeretnék további védelmet nyújtani. 

A kedves bankom (mint szinte mindegyik) érintőkártyás megoldást nyom le minden kedves ügyfele torkán. Ez egy hatalmas kényelem, aminek nagy ára van. Ezek a kártyák az RFID/NFC szabvány/chip minden „tökéletességét” hordozzák magukban. A kártyába beágyaznak egy chip-et, ami mágneses hatásra „beizgatja” az adott chip-et és ezzel működésbe tehető. Ha érintőkártyás kártyánk van a zsebünkben és egy tömött buszon próbálunk kapaszkodni, elő szokott fordulni, hogy valaki áttolakodik A-ból B-be, fellökvén, átgyömöszölvén, átpréselvén magát embertársain. Az, hogy ez a társunk mindezt direkt teszi az egy rejtett tény, ugyanis a zsebében, táskájában ott lapul egy közel 150/200 eFt-os RFID-vel és érzékeny vevővel felszerelt kütyü, amivel a mi érintőkártyás kártyánkat „beizgatja” és máris megy le a maximális összeg (5000 Ft) mindenféle tudtunk nélkül. Az NFC leolvasási távolsága pár cm-re, ezért is kell a POS termináloknál (ahol bepötyögjük a PIN-t) rltalálni, hogy hol az olvasó és simogatni a kártyával, hogy olvassa már le. Az új személyi is hasonló elven működik, adataink lesznek ellophatóak.

Szép új világ.

Mit tehetünk eme fícsör ellen?

- Kérhetnénk a bankunktól új kártyát ami ezt a dolgot nem tudja, van ahol még összejön, de ezt nem tudjuk sokáig húzni/halasztani.
- Ha tudjuk, hogy a kártyán hol az RFID/NFC chip akkor egy szög és kalapács segítségével szét is verhetnénk.
- Ha nem akarunk kockáztatni, akkor tehetjük azt is, hogy nem nyomorgunk buszon, nem vegyülünk el tömegben (ez azért 90%-ban nehezen kivitelezhető).

Így maradt számunkra az árnyékolás. Lehet már csillió euróért kapni árnyékolt zsebbel felszerelt farmernadrágot, de talán ennél olcsóbb az Epiguard Cryptalloy-t alkalmazó RFID/NFC blokkolós cuccai. Ilyen pl.: a kártyatok, ami pont a mi bajunkra lehet megoldás. de van már pénztárca is és hátitáska is fellelhető eme blokkolási technikával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése