2016. január 7., csütörtök

Nyakig a pöcegödörben – 2.rész

Folytassuk a második résszel. Tegyük fel, hogy mi mindent megtettünk, hogy semmilyen privát adat ne szivárogjon ki az ingyenes levelezéseinkből. Valamennyinek persze ki kell, pl.: a pontos nevünknek, a hotelnek ahol foglaltunk szállást x napra, és az időpontnak, amikor az ott tartózkodást megejtjük. A hotel kérheti a személyes adatainkat, de mi megtehetjük, hogy azt a bejelentkezéskor adjuk meg.

Ilyen adatokkal ellátott Email is kész aranybánya a mi levelező szolgáltatónknak, analizálni tudja, hogy honnan jött a levél, tehát tudja, hogy hotelről van szó. Célzottan tud nekünk az adott régióban, vagy csak úgy általánosan hoteleket ajánlani a webes felületen ahol a leveleket fogadjuk / írjuk. Ha tovább boncoljuk a dolgot, akkor ki tudja deríteni, hogy gyerekbarát ám az a hotel, így gyerekbarát hoteleket és vagy gyerekprogramokat is tud hirdetéseiben megjeleníteni. Ha pl.: érdeklődünk egy autó iránt akkor hirdetésekben gépkocsikat is bele tud tenni. Nem utolsó sorban az is tárolásra kerül, hogy honnan / mikor léptünk e, milyen oprendszerrel, böngészővel, felbontással, stb. Ezért is érdekes láncolt proxy-k használata.

Nagyon fontos tudni, hogy a fő cél itt is ugyan az mint szinte mindenhol a digitális világunkban, a pénzszerzés. Ahogyan reklámra szakosodott szkriptek, programok pásztázzák a felhasználók adatait úgy más bel/nemzetbiztonsági adatokat is kiszednek a levelekből, esetleg profilképet alkotnak rólunk. Ami persze, ha elér egy kritikus szintet, akkor előtérbe is kerülhetünk és akkor már ténylegesen is digitális és fizikai megfigyelhetést kaphatunk.

Amúgy ez a reklámmechanika működik a sima mindennapi böngészésnél is. A Google szívesen tesz ki nekünk a keresések közé olyan reklámokat ami pont arról szól, hogy tegnap miket néztünk, de rengeteg más szolgáltató is felhasználja ezt.

Megoldás lehetne a levelezésünk biztonságára egy olyan saját szerver ahol a saját domain-ünk „üzemel” és ahol mi magunk által telepített levelező kiszolgálót üzemeltetünk. Fontos, a jól konfigurált kiszolgáló legfőbbképpen a biztonsági szempontból. A gond itt, hogy domain igénylésnél is rengeteg adatot kell megadnunk amit a digitális világ örökké megjegyez. A szerverünk után havi díjat kell fizetni szolgáltatónál (mint ahogy a domain után is) és folyamatosan karban is kell tartani, ami nem kis pénz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése