2016. január 8., péntek

Nyakig a pöcegödörben – 3.rész

Emailezés közben további áldásokat is kaphatunk célzott vagy nemcélzott formában. Ilyenek a Spam (kéretlen) levelek és azok linkjei / fájljai. Ha egy ilyet felhasználunk, jó eséllyel leszünk áldozatok. Kéretik törölni eme dolgokat. Jómagam különböző szolgáltatások igénybevételéhez egy külön Email címet tartok fent. Ezzel regisztrálok be és nem zavar, ha ellopják a címet és onnantól meg spammelik.
A gyenge jelszóval védett Emailfiók is tud kellemetlenséget okozni, pláne ha feltörik, és olyan dologra használják, ami miatt a TEK az ajtónkat be kell, hogy rúgja. Tessék erős jelszót használni (de nem ugyan azt mindenhova) – minimum 8 hosszú, kis/nagybetű/szám/speciális karakter).

Internet
Levelezésen kívül másra is jó a böngészőnk, igen, ez maga a csúcsszuper Internet. Chat / videó nézés, zenehallgatás, online játékok, tanulás, adóbevallás, pizza rendelés és még sorolhatnám. Nagy részénél kiadjuk a személyes adatainkat, a nevünket, címünket és telefonszámunkat az email címünkkel együtt. Ahol ezeket kiadjuk ott, ha a szolgáltatás meg is védi a felhasználót, semmi sem garantálja, hogy tudtával vagy tudta nélkül ki nem szivárog-e onnan. Mert a pénz az úr. Még útközben (tehát gépünktől a szolgáltatásig) is lemásolódhatnak adataink.    
A szolgáltató hiába foglalkozik a regisztrált userek védelmével, ha a rendszer, amit használ, tele van nem javított, a piacokon eladott sérülékenységekkel, amin a megfelelő emberek ki-be járkálgatnak és visznek/módosítanak amit akarnak.
Proxy mögé itt is bújhatunk, a megoldás itt is láncolt proxy használata lenne, hiszen a proxy-k logolási ideje különböző is lehet illetve a nagy használat miatt gyorsan ki is futnak a logfájlok, tehát nem találnak meg minket (ha szerencsénk van). Ehhez persze jó proxy-k kellenek.
 Szolgáltatás igénybevételénél (regisztrálás) érdemes itt is erős jelszót használni – vagy mérlegelni, hogy mennyire fontos az adott regisztráció (tehát ételrendelésnél erősebb jelszó kell, mert ha feltörik és rendelnek egy valag pizzát a nevedben a kiszállítási címedre – jól megszívatván ezzel – Te meg nézel, mint a moziban, na ekkor lesz aztán érdekes a napod. Banki oldalnál sem érdemes 123456 jelszót megadni (nem mintha elfogadnák – ahol meg igen, na az szép), mert hamar lemegy a számlánk 0-ra. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése